AMPELOGRAFSKI VRT-AMPELOGRÁFIAI KERT-AMPELOGRAPHIC GARDEN


AMPELOGRAFSKI VRT

V vrtu je na ogled čez 70 različnih sort vinske trte.  Ob robu vinogradov stoji tudi spomenik Sv. Urbana  s potomko najstarejše trte na svetu.

AMPELOGRAPHIC GARDEN

It is a garden of more than 70 sort of vines. Nearby stands the statue of St. Urban and the world’s oldest vine descendent.

AMPELOGRÁFIAI KERT

A kertben több mint 70 fajta szőlőt fajtát találhatunk. A tőkék szélén Szent Orbán szobra és a világ legöregebb szőlőültetvény leszármazottja található.

 

V Dobrovniških goricah so na vznožju blagih gričev vinske kleti, nad njimi pa vzorno razporejeni manjši invinogradi. Nad vinogradi so jase s čudovitim razgledom  po ravninskem delu Prekmurja. V teh goricah z okrog 133.100 trtami vas vinogradniki vabijo na Gornji breg Felsöhegy, na Boršov breg – Borshegy in na Popov breg – Paphegy. Na Popovem bregu je ob kapelici sv. Urbana zasajena potomka najstarejše trte na svetu, modra kavčina.1

Pogled na Dobrovniške gorice

4.2.6.1. Dobrovniske gorice - pomanjsano 3x

Blizu je ampelografski vrt z okrog 100 različnimi sortami oz. kultivarji vinske trte.

Ampelografski vrt

4.2.6.3. Ampelografski vrt - pomanjsano 3x

Ampelografski vrt (ampelografija – veda, ki se ukvarja s proučevanjem kultivarjev vinske trte Vitis vinifera L.) je nastal po zamisli društva vinogradnikov Dobrovnik leta 1999. Z vrtom se omogoča vinogradnikom in ostalim zainteresiranim proučevanje izvora in klasifikacije vinske trte po filogenetskem in ontogenetskem razvoju ter »v živo«predstavitev posameznih žlahtnih in drugih vinskih trt na različnih podlagah. Na vrtu so vidne tudi zakonitosti biološkega, ekološkega in geografskega značaja trt, dednosti in merila za sistemizacijo ter klasifikacijo sort. Zanamcem pa želijo ohraniti vinske trte, ki so kdaj koli rasle v naših goricah. 2

Grozdne jagode  (Vitis vinifera L.)

4.2.6.2. Ampelografski vrt - grozdne jagode - pomanjsano 3x

Tekst: Aleksandra Krumpak

Viri:
1 Dobrovnik/Dobronak, 2005, brošura
2 Ampelografski vrt Dobrovnik, junij 2003, zloženka

Kontakt

Zavod za okolje in turizem  Dobrovnik
Dobrovnik 297, 9223 Dobrovnik
Email: turizem@dobrovnik.si

Telefon: 386 41 349 927

Panorama

Povezave