IZVIR SVETEGA VIDA-SZENT VID FORRÁS-ST. VID SPRING


IZVIR SVETEGA VIDA

se nahaja ob kapelici Sv.Vida. Pravijo, da ima voda iz tega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Po izročilu se moramo za boljši vid v izvirski vodi umiti oči.

SZENT VID FORRÁS

A Szent Vid kápolna közelében helyezkedik el. A víznek van a látásra, hallásra, emésztőrendszerre, idegrendszerre, és a bőrre gyógyító hatása van. A legenda szerint az éles látásért, meg kell mosni a szemet a vízzel.

ST. VID SPRING

The St. Vid Spring lies beneath the chapel. The legend says, it has healing powers, therefore, if you want to sharpen you sigh, you have to wash your eyes with the water.

 

 

V gozdu ob jezeru stoji kapelica svetega Vida, v bližini pa izvira studenec z istim imenom, katerega čudodelnost ali zdravilnost je poznana že dolgo let. S hladno vodo, ki iz izvira enakomerno teče vse leto, si ljudje umivajo obraz, izpirajo oči in/ali se odžejajo. Pravijo, da ima voda iz Vidovega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida. sluha, prebavil, živčevja in kože.

Ustno izročilo pripoveduje, da je marsikateri slepi spregledal, ko si je s studenčnico umil

Svetovno znani geomant, avtor slovenskega grba Marko Pogačnik, je občini Dobrovnik podaril kamen s kozmogramom, na katerega teče voda iz Vidovega izvira.

Vidov izvir je pomembna točka slovenske makro-krajine. Marko Pogačnik, v svoji knjigi Ko se boginja vrne (1993), navaja, da je: “Triglav osrednja točka kozmičnih energij za ves slovenski prostor. Iz Triglava se premočrtno širijo skozi slovenski prostor trije tokovi energije na duhovni ravni. Tečejo od središča gore kot mesta vdiha do treh točk izdiha, ki se nahajajo na skrajnih točkah Slovenije in Istre. Prvo najdemo na skrajnem južnem rtu Istre, rtu Kamenjaku, drugo ob Kolpi pri Metliki v vasi Rosalnice, tretja pa je Vidov izvir ob Bukovniškem jezeru”.

oči.

 

Kontakt

Zavod za okolje in turizem  Dobrovnik
Dobrovnik 297, 9223 Dobrovnik
Email: turizem@dobrovnik.si

Telefon: 386 41 349 927

Panorama

Povezave