KAPELICA SVETEGA VIDA-SZENT VID KÁPOLNA-ST. VID CHAPEL


KAPELICA SVETEGA VIDA

Se nahaja v senci starih, visokih dreves, v neposredni bližini Bukovniškega jezera. Zgrajena je bila okoli leta 1828, na mestu nekdanje lesene cerkvice.

SZENT VID KÁPOLNA

A Bakonaki-tó közelében helyezkedik el, a hatalmas fák árnyékában. 1828 körül épült, valamikor ott fából készült templom állt.

ST. VID CHAPEL

It stand nearby the lake, under the shadows of old trees. It was built ca. in 1828, before that, there was a little church made from wood.

 

Darežljiva narava je okolico Bukovniškega jezera prepojila z energijami, ki nas sproščajo, pomirijo in okrepijo. Že v preteklosti so ljudje upoštevajoč spoznanja geomantije, ene najstarejših ved o blagodejnih ter škodljivih področjih in črtah, gradili templje in cerkve na mestih blagodejnega sevanja. Radiestezisti so odkrili, da se pred kapelo križata dve črti moči (zmajevi črti). Tako ni naključje, da je na mestu , kjer stoji danes kapela Svetega Vida obstajala cerkev že stoletja nazaj.

Kapelica je bila pripovedovanju najprej lesena, leta 1818 pa so jo ponovno zgradili iz opeke.3

Vidova kapela je poleg Vidovega izvira zaščitni znak Bukovniškega jezera in priljubljeni cilj obiskovalcev. Vsako leto 15. junija je ob kapelici proščenje (žegnanje) in na ta dan pride na Bukovniško jezero tudi po več tisoč romarjev.

Sveti Vid se je rodil v kraju Mazzara del Valla na otoku Siciliji. Predvidevajo, da je bil kot preganjani kristjan mučen 304/305. leta za časa carja Dioklecijana. Njegov kult se je pričel širiti okrog leta 600, ko je bila o njegovem življenju in mučeništvu sestavljena prva legenda ter zgrajena prva cerkev v Rimu. Leta 756 so bile njegove relikvije prenesene v sv. Denis pri Parizu. Čaščenje svetega Vida je močno zajelo predvsem slovanske dežele, verjetno zaradi podobnosti imena s slovanskim poganskim kultom Sventovida in kot nadomestilo za ta stari poganski kult.2

Cerkve in kapele svetega Vida so praviloma zgrajene na višjih legah, zato da sveti Vid “vse vidi”.2

V naših krajih je sveti Vid zaščitnik oči, oz. človeškega vida, kar pa je mogoče samo pri južnoslovanskih jezikih, kjer sveti Vid “vidi” in kjer je njegovo ime Vid in ne Vit, Veit, Vito, Guido ali Guy. Ikonografija ga prikazuje kot mladeniča s palmo, v kotlu , včasih s krokarjem in levom. Mladostni lik svetega Vida v kotlu je njegov najbolj pogost ikonografski motiv. Sveti Vid je tudi zaščitnik mesta Reke na Hrvaškem.2

Po pripovedovanju domačinov so kapelo svetega Vida v času med II. svetovno vojno partizani zelo poškodovali. Nekoč je bil nek partizan ranjen in se je priplazil do kapelice. Pri kapelici je preživel noč. Kljub resnim ranam je ostal živ in po koncu vojne poskrbel, da so kapelo svetega Vida lepo obnovili. Pravijo, da je v toku noči doživel nekaj, kar mu je povsem spremenilo življenje.4

Tekst: Aleksandra Krumpak

Kontakt

Zavod za okolje in turizem  Dobrovnik
Dobrovnik 297, 9223 Dobrovnik
Email: turizem@dobrovnik.si

Telefon: 386 41 349 927

Panorama

Povezave