STREHOVCI


Le dobrih pet minut hoje, od kapele Sv. Vida in Vidovega izvira navkreber, se vam odpre nov, drugačen svet. Visoko nad prekmursko ravnico, ravnico reke Ledave, vas bodo obdali strnjeni vinogradi Strehovske gorice, istočasno pa se vam odpre svet od Madžarske do Avstrije in oddaljenih slovenskih gora na obzorju. V strehovskih goricah najdemo danes bogato zakladnico še ohranjene ljudske arhitekture iz 18. do 19. stoletja, kjer se je ohranila izvirnost v vseh detajlih in je kot taka velikega lokalnega in nacionalnega pomena minulega obdobja in načina življenja.

Na vrhu Strehovskih goric pri odcepu za Bukovniško jezeru najdemo majhno jezerce v katerem junija in julija cvetijo lokvanji. Jezerce je okrasnega, pa tudi naravovarstvenega pomena, saj si je v njem našel nadomestni življenjski prostor vodni orešek, rastlina iz Rdečega seznama ogroženih vrst. Zaščiteni vodni orešek je na Bukovniškem jezeru skoraj izginil, ker ga ljudje pri ribarjenju pulijo iz jezerskega dna in s tem močno ogrožajo njegov obstoj.

Slikovito jezerce na vrhu Strehovskih goric

4.1.1. Strehovci jezero-pomanjsana3x

V/na jezercu raste vodni orešek (Trapa natans), ki je na Rdečem seznamu ogroženih vrst

4.1.2. Strehovci jezero - zasciteni vodni oresek - pomanjsana3x

Vinska turistična cesta, ki vodi sklenjeno, od vstopne postaje Spominske vinske kleti (stare vinogradniške kleti, cimprače, v lasti društva vinogradnikov Strehovci), in vas popelje skoraj do sleherne vinske kleti v lasti pretežno vinogradnikov Strehovec. Danes je na tem območju okrog 30 ha vinogradov.

Spominska vinska klet

4.1.3. Strehovci Spominska vinska klet - pomanjsana3x

Vina teh goric navdajajo prijetna svežina, pitnost, značilna nežna cvetica in polnost okusov. Kdor je enkrat zaužil ta vina, se vrača. To sled išče vedno znova, od kleti do kleti, iz leta v leto. Vse to je prispevek narave tega okolja, saj so vinogradi na izrednih legah, kjer se čuti vpliv gozda in sonca, ki v Strehovcih najprej obsije vinsko trto v Sloveniji.

Tu so še vinogradniki, kletarji, ki so ob vinski cesti, vinski vasi z več sto kletmi, odprli svoja vrata, svoje kleti, svoja znanja in prijaznost, svoje dolgoletne izkušnje domačim in tujim obiskovalcem na vinski cesti. Vina ponujajo pod skupno blagovno znamko: Vino sv. Vida.

Prekmurska vinska kraljica iz Strehovcev

4.1.4. Vinska kraljica-pomanjsana3x

Ko se spustite v nižino, do magistralne cesti leži nekoliko odmaknjeno od prometnice strnjena vas Strehovci.

Zanimiva je zgodovina Strehovcev. Zgodovinski viri tako navajajo: Prvotna naselbina Strelci (Strehovci) je bila na hribčku nad Strehovci, in sicer povezana s kobiljanskimi mejnimi stražarji v kraju Feniesfeulde, ki jih je naselil madžarski kralj Ladislav I. po letu 1088, ko je umrl madžarski kralj Salomon in so bili z njegovo smrtjo končani notranji nemiri v državi. Po letu 1088 je kralj Ladislav težil po tem, da bi zasedel mejnoobrambni pas in ga pritegnil v madžarsko civilno upravo (M. tört. I, 326). 1

Na središču vasi in na vseh petih vstopih v vas stoji križ. Vas z nekaj sto prebivalci, priden in marljiv kmečki živelj, se še danes ukvarja pretežno s kmetijstvom in živinorejo. Vas se stoletje ni spremenila, vas, ki ne pozna obratovalnic, je vas dobrih ljudi, ki vam postrežejo z »indašnjo« domačo hrano, kulinariko.

Ni družine, ki bi ne bila z dušo in telesom vezana na nasproti ležeče »gorice«, vinograde in ni dneva, da jih ne bi obiskala, vino pogledala, »podüjhala, kouštala«.

Za pokušine vin in kulinarična doživetja v Spominski vinski kleti se lahko dogovorite s predsednikom Društva vinogradnikov Strehovci gospodom Slepec Alojzom na tel. +386 (0)41 210 106.

Tekst: Zmago Urisk, Aleksandra Krumpak

Vir:
1Zelko I.: Prekmurje do leta 1500, 1982

Kontakt

Zavod za okolje in turizem  Dobrovnik
Dobrovnik 297, 9223 Dobrovnik
Email: turizem@dobrovnik.si

Telefon: 386 41 349 927

Panorama

Povezave