ŽITKOVCI


Žitkovci s(m)o ljudje (Albin Šlebič).

Žitkovci (Zsitkóc) so vas tik ob meji z Madžarsko. Poleg prebivalstva madžarske narodnosti živijo tu tudi primorski Slovenci.

Osrednji vaški trg z vaško-gasilskim domom

4.3.1.Trg z vaskim domom - pomanjsana3x

Do najbližjega naselja na madžarski strani Bödeháza je cca 2,5 km. V središču vasi je na vaško-gasilskem domu plošča v spomin madžarskemu akademiku in državniku Ferencu Deáku, ki ga madžarski zgodovinarji imajo za  sedmega najpomembnejšega človeka v zgodovini Madžarske. Ferenc Deák je odločilno vplival na združitev Avstrije in Ogrske v skupno državo Avstrogrsko, znan pa je tudi po svojih vizionarskih tekstih, ki so postali aktualni po njegovi smrti ali pa sežejo celo v sedanji čas. Ferenc Deák  bil rojen v premožnejšo družino, ki je v njegovih zgodnjih letih živela v Žitkovcih. V vaško-gasilskem domu urejajo spominsko sobo v njegovo počastitev in spomin.

KUD Solzice Žitkovci prirejajo vsakoletne Vaške igre (zadnja nedelja julija), ki so namenjene srečanju s tistimi, ki so se poročili izven Žitkovcev. Vabljena so tudi kulturna društva, ki tekmujejo v vaških igrah kot so: sestavljanje starega kmečkega voza, vožnja samokolnic z ženskami, ki nosijo vodo, pobiranje jabolk iz vode z usti,… Vedno pa pripravijo poseben kviz za vabljene župane s posebno težkimi vprašanji kot so: koliko vdov je v vasi, koliko križev premorejo Žitkovci, koliko je novih štorkelj, …

Okolica je vzorno obdelana, kmetje na lepih poljih gojijo pšenico, koruzo in druge poljščine.

Na severu je vas obdana z gozdovi, ki na južnem pobočju Žitkovskih goric ščtijo zanimivo vinogradniško lego Riganoc (Rigányóc).

Pogled na vinograde in razgledni stolp Riganoca (Rigányóca)

4.3.2. Riganjac - pomanjsano3x

V vinogradih Riganoca (Rigányóca) najdemo samorodno vinsko trto (zeleno in rumeno šmarnico), ki je ni potrebno škropiti in se danes vse bolj ponovno uveljavlja zaradi ekološke pridelave. Kot ostanek železne zavese je v Riganocu (Rigányóc) stolp, ki ga je nekoč uporabljala vojska, danes pa se uporablja kot turistični razgledni stolp. Kadar je lepo vreme seže pogled iz stolpa tudi do Lentija na Madžarskem, do Varaždina na Hrvaškem in do Boča v Sloveniji. Vsako leto 1. avgusta poteka v Riganocu (Rigányóc) »proščenje« in tradicionalni Dan odprte meje.

Nekoč »železna zavesa«, danes prijazna meja. Na fotografiji so vidni tudi  obmejni kamni.

4.3.3. Riganjac - meja - pomanjsano3x

Kontaktna oseba za najavo ogleda vasi, goric, pokušine daleč znanega domačega v krušni peči pečenega kruha, perecov in domačega vina je gospa Marija Vegi, Žitkovci 53,  tel. +386 (0)2 579 13 29.

Vir: Vegi Marija in Albin Šlebič, ustno izročilo, 2006

Tekst: Aleksandra Krumpak

Kontakt

Zavod za okolje in turizem  Dobrovnik
Dobrovnik 297, 9223 Dobrovnik
Email: turizem@dobrovnik.si

Telefon: 386 41 349 927

Panorama

Povezave